Skip links

Fyra favoriter i Rusken

Fiskarter i Rusken

I Rusken finns ett varierat och spännande fiskeutbud. Här kan du fiska efter abborre, gädda, gös och lake – alla populära sportfiskar som trivs i sjöns klara vatten. Gösen är särskilt eftertraktad och är känd för att ge ett spännande fiske. Oavsett om du föredrar spinnfiske, trolling eller isfiske finns här något för alla fiskare.

ABBORRE

Abborren är en av Sveriges absolut vanligaste och vår populäraste sportfisk.

Läs mer

GÄDDA

Gäddan är utan tvekan ett av Sveriges mest spännande och populära byten.

Läs mer

GÖS

Gösen är en av våra populäraste fiskar som finns i Rusken.

Läs mer

LAKE

Den enda torskartade fisken som lever i sötvatten.

Läs mer

Abborre – Perca Fluviatilis

Abborren är en livfull och effektiv rovfisk som tar byten i alla storlekar. Mindre abborrar livnär sig på allt från mygglarver till fiskyngel. När den blir större övergår om möjligt till en fiskdiet. Om det är brist på föda, eller fiskyngel, kan abborrarna bli småvuxna och magra, det vi kallar för tusenbröder. De är tåliga fiskar, och en av de fiskarter i våra vatten som tål försurning bäst.

Abborren leker på våren när vattentemperaturen är runt 7-8 grader. Leken sker på grunt vatten, nära stranden.
Abborrarna är uppskattade matfiskar. De är goda både som små och som stora. Filea den gärna.
Deras närmsta släktingar är gösen och gersen med vilka abborren delar sina vassa gällock och spetsiga ryggfenor. Det finns totalt tre olika abborrarter i världen.

Abborren är Medelpads landskapsfisk. Det svenska namnet kommer av att fisken är taggig och stickig, och det vetenskapliga namnet av flod.

Utbredning
Abborren är nog den fiskart vi återfinner i flest sjöar och vatten i Sverige. Den finns över hela landet, från fjälltrakterna, i näringsrika slättsjöar och näringsfattiga bruna skogssjöar. Den trivs också bra i rinnande vatten, och längs kusten ner till Skåne. Den finns vidare österut i Asien.

I Sverige finns inget hot mot abborrarna, och sällan några fiskerestriktioner. Dock har man på senare år sett minskad mängd abborre längs Östersjökusten, där vissa teorier menar att det beror på den stora mängden spigg.

Storlek och tillväxt
När abborren är liten växer den fort, och den är redan under andra året över 10 cm lång i bästa fall. Efter det går det långsammare. Får du en abborre på över 30 cm är den ofta mer än tio år gammal. Som mest blir aborren drygt 20 år gammal, och kan uppnå en längd av ca 60 cm.

Honorna är de som blir stora, för att kunna lägga många romkorn. Hannarna blir inte lika stora, då de ändå är framgångsrika och kan föröka sig. Hannarna kan därför gå i lek tämligen små och unga, medan honorna behöver lite mer storlek. Rommen läggs i långa vita band.

Sportfiskerekord
Sportfiskerekordet i Sverige är 3.15kg.

Fisketips
Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.

Fiske under Sommarhalvåret
Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.

Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö – testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers. Det går även att ta abborre med fluga. Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k. Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget.

Fiske under Vinterhalvåret
Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern. På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup. Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s. februari-mars då den blir mer aktiv. Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten. Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten.

Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp. En annan sak att tänka på är att vara försiktig i pimpelrörelserna och inte för yvig, då stora rörelser skrämmer abborren. Pimpla istället försiktigt och landa pimpeln mot botten ibland, och fiska med nätta rörelser. Fiskedrag: Pimpla med vertikal och balanspirkar.

Effektivaste fiskemetoderna
Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.

Gädda – Esox Lucius

Gäddan är en utpräglad rovfisk, och dess enda naturliga fiende är oftast andra större gäddor. En gädda kan sätta i sig en fisk som är upp till halva dess egen storlek. I stort sett äter gäddan mest mindre fiskar, men om tillfälle ges äter den även andra djur, t.ex. små fåglar, vattensorkar eller reptiler. Gäddan sväljer alltid bytet med huvudet först, och vänder vid behov fisken så att den ska komma rätt. När gäddan väl har börjat svälja sitt byte gör de bakåtriktade tänderna på käkar, i gommen och på tungan, att det är omöjligt för den att spotta ut bytet igen. Det kan leda till att ett allt för stort byte, kanske en sjöfågel, fastnar i gäddans hals, så att både jägare och byte dör.Gäddan leker tidigt på våren efter islossningen och går gärna upp på översvämmade fält och ängar där den lägger sin rom i det soluppvärmda vattnet. På så vis utvecklas rommen snabbare, och de nykläckta larverna får skydd i en miljö med rikligt med små bytesdjur.

Gäddans bajs undviks av andra fiskar, då bajset innehåller alarmhormoner. Andra fiskar känner alltså att det luktar “fara”.På en enkätförfrågan till alla Sveriges fiskevårdsområdesföreningar om vilken man ansåg vara den viktigaste fisken i sitt vatten, “vann” gäddan!Gäddans vetenskapliga namn är Esox lucius. Esox har ett lite otydligt ursprung, men via grekiskan antyder det långsmal fisk. Lucius anses komma från “lysande”, då man ansåg att det mycket vita fina köttet lyste om natten. Det svenska namnet kommer från det fornnordiska ordet för gadd eller spik. Närmaste släkting är muskellunge, en nordamerikansk gädda. Gäddan är Östergötlands landskapsfisk.Gäddan är en utmärkt och mycket uppskattad matfisk, där delar av den svenska yrkesfiskefångsten går på export främst till Frankrike. Det finns inget hot mot gäddan, varför den inte finns med på någon “rödlista”. Men, inom sportfisket tillämpas ofta “no kill” för att spara stora fiskar, dels för att de ska kunna reproducera sig, dels för att andra sportfiskare också ska få chansen. Gäddan är tålig och robust och klarar sig bra om man släpper tillbaks den snabbt.

Utbredning
Gäddan är den främsta rovfisken i Sverige och en mycket populär art för sportfiskare. Den finns i hela Sverige, med undantag för vissa delar av fjällvärlden. På senare år har gäddor påträffats i fjällvatten där den tidigare saknats, personligen har jag (Thomas) t.ex. fångat gädda i Langas, där den enligt samerna tyvärr vandrade upp för bara något år sedan. Gäddan trivs både i sjöar och lugnflytande åar och älvar. Lekvandringar förekommer.Gäddan finns också längs Östersjökusten i bräckt vatten runt till Öresund. Den finns i övrigt cirkumpolärt på norra halvklotet. På senare år har gäddorna minskat kraftigt längs Östersjöns kuster på flera håll. I Stockholms skärgård kan det åtminstone till del bero på fisketrycket. Därför har fredningszoner inrättats här. Andra områden, som kring Kalmarsund, är det oklart varför gäddan minskat, men forskning pågår. En teori är att då torsken minskat kraftigt, har storspiggen ökat väldigt mycket, och att spiggen då dels äter gäddlarver, dels konkurrerar om gäddans yngelföda. Andra menar att det är en effekt av mellanskarvens utbredning.Man kan säga att gäddan är för sportfiskaren, vad en Volvo är för bilentusiasten. Gillar man bilar, vill man helst kanske ha en Ferrari, men man kanske får nöja sig med en Volvo, som ju faktiskt är väldigt bra. Sportfiskare vill ofta helst fånga en stor lax, men får oftast nöja sig med en stor och stridbar gädda, som också ger en fin upplevelse!Trots rik tillgång på bytesfisk, kan gäddan minska i antal i stora grumliga vatten. Det kan bero dels på att denna miljö är idealisk för gösen, som då konkurrerar med gäddan, dels kan det bero på att då gäddan jagar med synen, blir jakten svårare i grumligt vatten. Det kan också finnas en omvänd predationseffekt, på så vis att vitfisken söker skydd för rovfisk i tät vegetation och grunt vatten, och kan då också äta en hel del gäddyngel här.Vid standardiserade nätprofisken fångas oftast endast enstaka gäddor. Det beror på att gäddan inte rör sig så mycket, utan har ofta en ståndplats där den i skydd väntar och lurpassar på bytesfisk.

Storlek och tillväxt
Gäddan växer hela livet, och honorna blir normalt sett större än hannarna, som stannar vid ca 7kg och 120 cm. Hongäddan kan nå en vikt på över tjugo kilo och bli nästan 1.5 meter lång. Under normalgoda förutsättningar växer gäddan fort, och honan blir könsmogen redan efter omkring 3 år då den kan vara 35 cm.

Sportfiskerekord
Det rådande svenska sportfiskerekordet är på ca 21.07 kg, men gäddan kan nå vikter långt över 20 kg under gynnsamma förhållanden.

Fisketips
Gäddan lever ensam och försvarar sina födorevir som den helst upprätthåller nära växtbestånd där det finns gott om beten. Däremellan gör den jaktvandringar, och pausar ibland vid t.ex. en grynna. Variera ditt fiske och leta efter gäddan. De riktigt stora gäddorna står oftast på mellan 5 och 10 meters djup, men normala gäddor kan ibland gå mycket grunt. Fiska därför både i ytan, nära stranden och runt grynnor, vassar och djupkanter. Om vinden har legat på i en riktning i flera dagar, händer det att gäddor samlas på sidan dit det blåser och väntar på byten med huvudet “mot” vinden. Gäddan kan fiskas på allt från fluga till mete med betesfisk. Om du spinnfiskar med drag, variera ditt fiske och gör ett eller två spinstopp. En allt populärare fiskemetod efter gädda på senare år är sk Jerkbait. Detta är en speciell typ av fiskliknande drag som rycks fram nära ytan. Klassiska beten för gädda är annars skeddrag (t.ex. ABU’s atom) och Wobblers (t.ex Zalt eller HiLo). Även mete med död och levande fisk är mycket effektivt.

Effektivaste fiskemetoderna
Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.

Gös – Sander lucioperca

Gösen trivs bäst i lite större och grumliga sjöar och brackvattensskärgårdar, samt i svagt strömmande vattendrag. Grumligt, grunt och varmt är gösens ideal, då det är en varmvattensälskande fisk. Den jagar delvis genom med hjälp av synen, där den i grumligt och nattmörkt vatten kan “smyga” sig på bytesfiskar. Det gör den med hjälp av sin mycket goda syn, där den har ljusförstärkande skikt i ögonen.

Under sommaren är den mest aktiv nattetid och under andra årstider vid skymning. Som ung lever gösen av fiskyngel och kräftdjur och som vuxen enbart av fisk. Leken sker under april–juni på leriga, sandiga, grusiga eller steniga bottnar med växtlighet på en till tre meters djup. Lek sker även i svagt rinnande vatten. Romkornen läggs i grunda lekgropar där de klibbar fast på underlaget. De vaktas några dygn av hanen. I kustvatten och större sjöar vandrar gösen oftast bara kortare sträckor (de flesta under en mil), men vandringar på över 10 mil har förekommit.

Gösens vetenskapliga namn är Sander lucioperca. Det betyder gäddabborre, vilket också är en direktöversättning av gösens engelska namn.

Gösen är nära släkt med abborren, vilket man lätt anar när man tittar på fenorna och deras taggar. En mindre och också nära släkting är gersen. Gösen har mycket stora och spetsiga tänder, och dämpade färger.

Utbredning
Gösen förekommer allmänt i Vänerns, Hjälmarens och Mälarens vattensystem. I Östersjön finns den främst vid Upplandskusten, i delar av Stockholms skärgård och i Bråviken. Den förekommer dock i skärgårdar från norra Småland till Norrbotten. Sammantaget är gösens naturliga miljö låglandets större näringsrika vatten.
När gösen ökar i ett vatten, minskar ofta mängden abborre, då gösen både äter mindre abborre, och konkurrerar med den om födan. Ibland kan även gäddan minska i antal. Gösen har planterats ut på väldigt många ställen för att skapa bättre fiske, både för sportfisket och yrkesfisket. Det finns ett par gösodlingar i Sverige.

I många vatten har man fiskeförbud på gösen kring leken, då speciellt hannarna kan vara lite väl lättfångade då de ihärdigt vaktar rommen. Likaså är det bra med ett minimimått på 40-45 cm, så att gösen åtminstone hinner reproducera sig en gång innan den fångas.

Storlek och tillväxt
Hanen könsmognar vid 2-4 års ålder, medan honan könsmognar vid 3-5 års ålder.

Gösen kräver ganska mycket värme och långa somrar för att vara framgångsrik vid leken. I annat fal riskerar ynglen att svälta ihjäl första vintern. Bra tillväxt första sommaren är alltså en förutsättning. En gösunge blir gärna över 10 cm första sommaren. Tack vare sin aptit kan den tidigt på sommaren gå över till mindre, men jämngamla abborrungar som föda. Av dessa skäl är det vanligt att man bara ser gös av vissa storleksklasser, från de år då leken och överlevnaden har varit god. De har alltså naturligt, en ganska rapsodisk lekframgång

Sportfiskerekord
Svenska sportfiskerekordet är på 12.0 kg. En ålder av 23 år har konstaterats. I sötvatten har exemplar med en längd på 130 cm och en vikt på 15 kilo fångats.

Effektivaste fiskemetoderna
Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.

Lake – Lota lota

Laken är lång och har ett platt huvud. Den har två ryggfenor. Trots att det är en torskfisk så lever den i sötvatten, samt bräckt saltvatten. Laken trivs allra bäst i kalla och syrerika vatten. Ofta lever den nära botten i djupa vatten.

Utbredning
Finns utbredd på norra halvklotet.
Saknas av någon anledning i Bohuslän, finnes annars runt hela Sverige.

Storlek och tillväxt
Laken uppgår vanligtvis till 35-70 cm men kan i enstaka fall komma över 80 cm.
Livslängd: Minst 11 år.

Sportfiskerekord
Svenska sportfiskerekordet är på 8.50 kg.

Fisketips
Laken är en kallvattenfisk som helst håller till på mjuk lerbotten på djupt vatten.

Effektivaste fiskemetoderna
Information nedan är baserad på tusentals riktiga fångstrapporter från de senaste två åren.